Laukkaneilikkatalkoot Lokalahdella 17.8.

Laukkaneilikan kasvupaikkoja hoidetaan Lokalahdella 17.8.

Uhanalaisen laukkaneilikan kasvupaikkoja hoidetaan niittämällä keskiviikkona 17.8. klo 17.30 alkaen Lokalahdella. Laukkaneilikkatalkoissa niitetään heinikkoa Lokalahden nimikkokasvin elinympäristöjen avartamiseksi. Uudenkaupungin Ympäristöyhdistys ja Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri kutsuvat viettämään kesäistä iltaa hyötyliikunnan parissa. Heinien niitosta ja haravoinnista on todellista hyötyä, sillä laukkaneilikoiden määrä on jopa nelinkertaistunut hoidon aikana.

Talkoissa heinää niitetään koneella ja haravoidaan kasoihin. Järjestäjillä on niittokone ja haravia, mutta mukaan voi ottaa myös omia työvälineitä. Talkoiden lomassa tarjolla on lohisoppaa ja kahvit. Talkoot kestävät noin kaksi tuntia. Tapaamispaikkana on poikkitie Taivassalontie 180 kohdalla Hermansaaren niityn vieressä. Paikalle pääsee myös kimppakyydillä Uudenkaupungin suunnasta (p. 040 567 4027) ja Turun suunnasta Kustavintien ja Y-tien kautta (p. 040 372 5301).

Rauhoitettua laukkaneilikkaa (Armeria maritima ssp. elongata) on hoidettu ja seurattu Lokalahdella vuodesta 1993. Laukkaneilikkaa hoidetaan niittämällä ja raivaamalla sen kasvupaikkoja. Hoidon myötä laukkaneilikoiden määrä on lisääntynyt huomattavasti ja lajin kasvua haittaavat tukahduttavat heinät ovat vähentyneet. Lokalahden Hermansaaren laukkaneilikkayksilöiden lukumäärä on nelinkertainen lähtötilanteeseen verrattuna.

Laukkaneilikka on ruohosipulia muistuttava, varreltaan lehdetön kasvi, jonka latvassa on mykerömäinen vaaleanpunainen kukinto. Kukkiminen on hehkuvimmillaan heinäkuussa. Laukkaneilikka kasvaa matalakasvuisella kedolla, siksi heinittyminen ja umpeenkasvu ovat sille suuri uhka. Laiduntamisen ja niiton loppuminen ovat johtaneet lajin perinteisten kasvupaikkojen katoamiseen. Useat esiintymät ovat tuhoutuneet myös soranoton ja rakentamisen seurauksena.

Lisätietoa talkoista ja kimppakyydit Uudenkaupungin suunnasta:
Rauno Laine p. 040 567 4027, rauno.laine@wippies.fi,
Uudenkaupungin Ympäristöyhdistys

Kimppakyydit Turun suunnasta:
Hannu Klemola p. 040 372 5301, varsinais-suomi@sll.fi,
Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri